Δράσεις στη σχολική κοινότητα

Με το άνοιγμα των σχολείων θα θέλαμε να ευχηθούμε καλή σχολική χρονιά και να ενημερώσουμε για τις δυνατότητες συνεργασίας της Σχολικής Κοινότητας με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Νομού Ιωαννίνων «Σχεδία».
Αναμφίβολα οι ιδιαίτερες συνθήκες που προκάλεσε η υγειονομική κρίση ανέτρεψαν την καθημερινότητά μας και δημιούργησαν νέες απαιτήσεις και ανάγκες διαχείρισης αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης. Μέσα σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα η «Σχεδία» συνεχίζει να στηρίζει το σχολείο, παρέχοντας υπηρεσίες πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι πιο αναγκαίες από ποτέ.
Oι δράσεις που υλοποιεί το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» στη Σχολική Κοινότητα αποβλέπουν κυρίως στην ενδυνάμωση της ψυχοκοινωνικής υγείας των παιδιών και των εφήβων, ως πρώιμη μορφή πρόληψης των εξαρτήσεων.
Για το σκοπό αυτό το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» παρέχει:
α) Εκπαίδευση εκπαιδευτικών σε προγράμματα Αγωγής Υγείας που αφορούν σε:
-Ανάπτυξη ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων (αυτοεκτίμηση-αυτοαποτελεσματικότητα, αναγνώριση και διαχείριση συναισθημάτων, ψυχική ανθεκτικότητα, λήψη αποφάσεων, θέσπιση στόχων, επίλυση προβλημάτων, διαχείριση τάξης, συνεργασία στην τάξη, δεξιότητες φιλίας).
-Διαχείριση πένθους
-Διαχείριση κρίσεων (π.χ. πανδημία COVID-19)
-Διαχείριση άγχους
-Ευαισθητοποίηση στο προσφυγικό ζήτημα
-Διαχείριση περιστατικών bullying
-Ασφαλής χρήση διαδικτύου
-Πρόληψη εξαρτητικών συμπεριφορών
-Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση
-Έμφυλες ταυτότητες
-Εκφραστικά μέσα στην εκπαίδευση
-Εποπτεία ομοτίμων
Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια υλοποιούνται σε ώρες εκτός σχολικού ωραρίου.
β) Συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς στον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης στο σχολείο καθώς και εποπτεία και στήριξη κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος.
γ) Βραχείες προληπτικές παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα εξαρτήσεων και ψυχοκοινωνικής υγείας.
δ) Ομάδες γονέων στον χώρο του σχολείο για τη στήριξή τους και την βελτίωση της επικοινωνίας στην οικογένεια. Στόχος των ομάδων είναι η στήριξη των γονέων στο γονεϊκό τους ρόλο, η βελτίωση της επικοινωνίας στην οικογένεια και η λειτουργική διαχείριση των σχέσεων με τα παιδιά.
ε) Ομιλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών και γονέων στο χώρο του σχολείου.
στ) Συμβουλευτική σε εκπαιδευτικούς και γονείς (οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά από 8:30 – 14:30, στο τηλ. 26510 25595 για να συναντήσουν ένα από τα στελέχη μας).
Για την ασφάλεια όλων μας, οι δράσεις του Κέντρου Πρόληψης θα πραγματοποιούνται φέτος υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα που αφορούν στην καθαριότητα, υγιεινή, μέτρα ατομικής προστασίας, περιοριστικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης κλπ.
Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης παρέχονται δωρεάν.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Στέφανος Τζιμογιάννης

Για την επιστημονική ομάδα
Ο Διευθυντής
Βασίλης Κούτρας, Καθηγητής Αγωγής Υγείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Μοιραστείτε το άρθρο

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Διαβάστε άλλες ανακοινώσεις της "Σχεδίας"

Νέα

Εξ αποστάσεως σεμινάριο: Βήματα για τη ζωή, οδηγός για το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς τον καιρό της πανδημίας

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, δια του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, διοργανώνει εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Βήματα για τη ζωή: Οδηγός για το ξεκίνημα

Νέα

Συνάντηση ΔΙ.ΚΕ.ΠΡ.Ε. με την υφυπουργό Υγείας

Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του Δ.Σ. του Πανελλαδικού Δικτύου των Διοικήσεων των Κέντρων Πρόληψης Ελλάδας «ΔΙ.ΚΕ.ΠΡ.Ε.» με την Υφυπουργό Υγείας κα

Νέα

Δράσεις του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία»

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία» συνεχίζει την υλοποίηση δράσεων που αποβλέπουν κυρίως στην ενδυνάμωση της ψυχοκοινωνικής υγείας,

Νέα

Προκήρυξη θέσεων επιστημονικού προσωπικού

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία», σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. απόφασή του, Πρακτικό

Νέα

Μνημόνιο συνεργασίας με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ιωαννίνων «Σχεδία» υπέγραψε σήμερα μνημόνιο συνεργασίας με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Σε πρώτη φάση, το μνημόνιο αυτό αφορά

26510 25595