Δυναμικό παρών της «Σχεδία» στη 13η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης

Δυναμικό παρών έδωσε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ιωαννίνων «Σχεδία» στη 13η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης με θέμα «Η Πρόληψη Απο-Τιμά και Αξιο-Ποιεί όσα φέρνει η Ζωή», που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου.
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης συνιστά μία μορφή σύνδεσης φορέων, που αναπτύσσουν προγράμματα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας σε Ελλάδα και Κύπρο. Ξεκίνησε πριν από 29 χρόνια, από την ανθρώπινη ανάγκη για συνάντηση, ανταλλαγή εμπειρίας και αλληλοϋποστήριξη ανθρώπων και φορέων, που πίστεψαν στο όραμα μιας συνεργατικής ανάπτυξης της πρόληψης στη χώρα μας κι έγινε ένα πρότυπο παράδειγμα λειτουργικής δικτύωσης. Η πορεία του Δικτύου είναι παράλληλη με την ιστορική διαδρομή της πρόληψης στην Ελλάδα, συμβάλλοντας και συνδιαμορφώνοντας την εξέλιξή της.
Κάθε δύο χρόνια διοργανώνει μια τετραήμερη πανελλήνια συνάντηση, προκειμένου φορείς, επαγγελματίες και εθελοντές να βρίσκονται σε έναν διαρκή διάλογο και αναστοχασμό αναφορικά με το κοινωνικό γίγνεσθαι, μέσα στον οποίο λαμβάνουν χώρα οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους, με σκοπό την ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων στην κοινότητα εμβέλειας τους.
Στην πόλη της Κέρκυρας βρέθηκαν περισσότεροι από 200 επαγγελματίες και εθελοντές από φορείς πρόληψης στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» είχε ουσιαστική συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθώς, εκτός από την παρακολούθηση των workshops και των δράσεων, που έλαβαν χώρα, ο επιστημονικά υπεύθυνος Βασίλης Κούτρας, η ψυχολόγος Σοφία Γκόντα και η κοινωνιολόγος Πώλα Κομνηνού οργάνωσαν ένα παράλληλο βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Νοηματοδοτώντας την εμπειρία. Αναζητώντας ψυχοκοινωνικούς πόρους. Χτίζοντας την ψυχική ανθεκτικότητα. Μια βιωματική πρόταση ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών στον ρόλο τους», ενώ με το εργαστήρι χειροτεχνίας και συνάντησης «Το έργο μας… έργο σε εξέλιξη ΙΙΙ» συμμετείχε η ψυχοπαιδαγωγός Έρη Φείδη.

Στη συνάντηση συμμετείχε και η πρόεδρος του Kέντρου Σοφία Μαρκούλα.
Η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», ο επιστημονικά υπεύθυνος και μέλη του Δ.Σ. συμμετείχαν, επίσης, στην ολομέλεια του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις με προέδρους και το επιστημονικό προσωπικό άλλων φορέων πρόληψης.

Μοιραστείτε το άρθρο

Διαβάστε άλλες ανακοινώσεις της "Σχεδίας"

Αρθρογραφία

Το κοινωνικό φαινόμενο της εξάρτησης

Γράφει η Ανδρομάχη Μπούνα- Βάιλα, Διδάκτωρ Κοινωνιολόγος, Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Ιωαννίνων   Η εξάρτηση θεωρείται παραδοσιακά ως ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο,

26510 25595