Ενημερωτική δράση κατά του καπνίσματος από το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία»

Ως ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος στη σωματική και ψυχική μας υγεία, αλλά και για τα οφέλη από τη διακοπή του, έχει οριστεί η 31η Μαΐου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Αδιαμφισβήτητα, η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη στρατηγική αντιμετώπισης τόσο για το κάπνισμα όσο και για κάθε είδος εξάρτησης και στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» υλοποιεί σταθερά προληπτικές παρεμβάσεις, που απευθύνονται στη σχολική, αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, μέλη της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» θα βρίσκονται στον πεζόδρομο Μάρκου Μπότσαρη, έξω από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, την Τρίτη 31 Μαΐου, από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, και θα ενημερώνουν το κοινό για τους κινδύνους του καπνίσματος και για τα πλεονεκτήματα μιας ζωής χωρίς τσιγάρο.
Σύμφωνα με δεδομένα που παραθέτει ο ΕΟΔΥ, το κάπνισμα στοιχίζει ετησίως τη ζωή περίπου 8 εκατομμυρίων ανθρώπων, περιλαμβάνοντας και 1,2 εκατομμύρια θανάτων μη καπνιστών, που όμως εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. Στην Ελλάδα, αποτελεί την αιτία σχεδόν του 25% των θανάτων μεταξύ των ανδρών και του 7,5% των θανάτων μεταξύ των γυναικών. Οι άνθρωποι που καπνίζουν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων παθήσεων και μειώνουν το προσδόκιμο ζωή τους. Το κάπνισμα συσχετίζεται, επίσης, με την έκπτωση των πνευματικών ικανοτήτων των καπνιστών (καλή λειτουργία της μνήμης, της σκέψης και της αντίληψης).
Αντίθετα, η διακοπή του καπνίσματος έχει άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία. Μετά από μόλις 20 λεπτά διακοπής του καπνίσματος, ο καρδιακός ρυθμός πέφτει. Μέσα σε 12 ώρες, τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα πέφτουν στο φυσιολογικό. Μέσα σε 2–12 εβδομάδες, η κυκλοφορία του αίματος και τα επίπεδα του οξυγόνου στο σώμα αυξάνονται. Μέσα σε 1-9 μήνες, ο βήχας και η δύσπνοια μειώνονται. Μέσα σε 5-15 χρόνια, ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώνεται σε αυτόν που διατρέχει ένας μη καπνιστής. Μέσα σε δέκα χρόνια, το ποσοστό θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα είναι περίπου το μισό από αυτό ενός καπνιστή. Μέσα σε 15 χρόνια, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου είναι αυτός ενός μη καπνιστή. Οι μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι όταν οι άνθρωποι σταματούν το κάπνισμα, τα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και στρες είναι χαμηλότερα και η ποιότητα της ζωής τους βελτιώνεται.

Μοιραστείτε το άρθρο

Διαβάστε άλλες ανακοινώσεις της "Σχεδίας"

Νέα

Έντονο το αποτύπωμα δράσης το 2023

Συνολικά 8.366 άτομα προσέγγισε το 2023 Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία», στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του τόσο στη σχολική όσο

Νέα

Με τη Μ. Κεφάλα συνεχίστηκε ο κύκλος ενημέρωσης

Συνάντηση με την υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και βουλευτή Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα είχαν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας

26510 25595