Εξ αποστάσεως σεμινάριο: Βήματα για τη ζωή, οδηγός για το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς τον καιρό της πανδημίας

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, δια του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, διοργανώνει εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Βήματα για τη ζωή: Οδηγός για το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς τον καιρό της πανδημίας».
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020, κατά τις ώρες 19:00-21:00, μέσω της πλατφόρμας webex.

Εκπαιδευτής του σεμιναρίου θα είναι ο κ. Κούτρας Βασίλειος, Καθηγητής Αγωγής Υγείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Πρόληψης Σχεδία. Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων δημοτικού με στόχο την εφαρμογή του εγχειριδίου με τον τίτλο «Βήματα για τη ζωή: Οδηγός για το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς τον καιρό της πανδημίας». Πρόκειται για οδηγό ο οποίος δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τον εκπαιδευτικό στην υποστήριξη των μαθητών, με το άνοιγμα των σχολείων κατά το σχολικό έτος 2020-21, κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς μαθητών νηπιακής και πρώτης παιδικής ηλικίας γιατί τα μικρά παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις κρίσεις, έχουν αυξημένες συναισθηματικές ανάγκες και μεγαλύτερη δυσκολία στην κατανόηση και έκφραση των επώδυνων συναισθημάτων τους.

Ο οδηγός περιλαμβάνει: α) θεωρητική εισαγωγή και γενικές πρακτικές οδηγίες και β) προτεινόμενες δομημένες διδασκαλίες για τις πρώτες ημέρες με το άνοιγμα των σχολείων. Με τον οδηγό αυτόν επιδιώκεται: να καθιερωθούν ρουτίνες οι οποίες βοηθούν στην ανάπτυξη και διατήρηση αισθήματος ασφάλειας στους μαθητές, να αναπτυχθεί η αίσθηση της κοινότητας στους μαθητές , να μάθουν οι μαθητές να συγκεντρώνουν την προσοχή τους ώστε να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης κάτω από τις νέες συνθήκες συνύπαρξης στην τάξη (τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας, κ.λπ.), να μάθουν οι μαθητές τρόπους διαχείρισης του στρες, να συμφωνηθούν το πλαίσιο και οι κανόνες που είναι χρήσιμοι για την ομαλή λειτουργία του σχολείου και για την ασφάλεια όλων.
Ο οδηγός διατίθεται χωρίς κόστος για τους ενδιαφερομένους και σας αποστέλλεται. Το Σεμινάριο θα περιλαμβάνει την παρουσίαση του Οδηγού ως εξής:

Α’ Θεωρητικό μέρος
1.Τραύμα και αναγνώριση σε παιδιά
2.Διαχείριση μαθητών με τραύμα
3.Διαχείριση μαθητών τον καιρό της πανδημίας
4.Προτεινόμενες ρουτίνες για την υποστήριξη των μαθητών και την ανάπτυξη αισθήματος ασφάλειας

Β’ Μέρος: Δομημένες διδασκαλίες
1.Γνωριμία
2.Συγκέντρωση προσοχής
3.Έχουμε την προσοχή μας στην τήρηση των μέτρων
4.Θέσπιση κανόνων
5.Πώς δείχνουμε ότι νοιαζόμαστε
6.Διαχείριση στρες
Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα μέχρι την Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 στον σύνδεσμο: https://forms.gle/WbiS98mrJ3dwLP7w5. Πίνακας με τα ονόματα των συμμετεχόντων/ουσών θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Π.Ε. Ιωαννίνων την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα λάβουν τον σύνδεσμο για τη σύνδεση στην πλατφόρμα webex στο e-mail που έχουν δηλώσει στην ηλεκτρονική φόρμα- αίτηση συμμετοχής.
Παρακαλούνται οι Διευθυντές/ντριες και Προϊστάμενοι/ες των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν σχετικά τους/τις εκπαιδευτικούς.

Ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων: Κώστας Βέργος

Ο Διευθυντής Π.Ε. Ιωαννίνων
Δημήτριος Β. Ντούτσης

Μοιραστείτε το άρθρο

Διαβάστε άλλες ανακοινώσεις της "Σχεδίας"

Νέα

Έντονο το αποτύπωμα δράσης το 2023

Συνολικά 8.366 άτομα προσέγγισε το 2023 Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία», στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του τόσο στη σχολική όσο

Νέα

Με τη Μ. Κεφάλα συνεχίστηκε ο κύκλος ενημέρωσης

Συνάντηση με την υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και βουλευτή Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα είχαν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας

26510 25595