Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας η 6η Μαρτίου

Το Κ.Π. υλοποιεί σταθερά προγράμματα και δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού  μαθητών/τριών. Έως σήμερα υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε μαθητές στο 4ο και 5ο ΓΕΛ, στο 6ο ΕΠΑΛ, στο ΓΕΛ Κατσικά και στους εκπαιδευτικούς του 8ου Γυμνασίου και 3ου  ΓΕΛ, ενώ σχεδιάζονται μια σειρά από ανάλογες δράσεις και σε άλλα σχολεία.

Η επιθετική συμπεριφορά έχει σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές επιπτώσεις στα παιδιά-θύματα με μακροπρόθεσμα καταστρεπτικά αποτελέσματα στη συναισθηματική τους ανάπτυξη. Παρουσιάζουν χαμηλό αυτοσεβασμό και αυτοεκτίμηση, αρνητική αξιολόγηση του εαυτού, υψηλά επίπεδα μοναξιάς, κατάθλιψης, στενοχώριας και οίκτου για τον εαυτό τους. Σε αρκετές περιπτώσεις αναπτύσσουν συναισθήματα ανησυχίας, θυμού, σύγχυσης και εκδικητικότητας.

 Τα παιδιά θύματα έχουν λίγους φίλους,   νιώθουν ντροπιασμένα και ταπεινωμένα και σε ορισμένες περιπτώσεις επιλέγουν να αλλάξουν σχολείο για να «δραπετεύσουν» από τα επιθετικά παιδιά. Παρουσιάζουν συμπεριφορές αποφυγής και απόσυρσης από το σχολείο, έλλειψη ενδιαφέροντος για το σχολείο και τις δραστηριότητές του και χαμηλές επιδόσεις. 

Τα αποτελέσματα της θυματοποίησης μάλιστα, μπορούν να διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής  τους αφήνοντας συχνά στα θύματα μακράς διαρκείας συναισθηματικά σημάδια.

Σύμφωνα με  Πανελλήνια έρευνα του Υπουργείου Παιδείας (2015 – 2016), 36%  των μαθητών φαίνεται  να έχει βρεθεί  σε θέση θύματος  με ένα 5% να απαντά ότι έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση συχνά ή και πολύ συχνά.

afisa
Αφίσα από μαθητές του 6ου ΕΠΑΛ στο πλαίσιο προγράμματος για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού με συντονίστρια την Κοινωνιολόγο στο Κ.Π. Καλλιόπη Κομνηνού .
katsika
Μαθητές και των τριών τάξεων του ΓΕΛ Κατσικά, που συμμετείχαν διαδοχικά την Παρασκευή 4.03.2022, σε εκδηλώσεις ενημέρωσης του σχολείου, για τη διαχείριση φαινομένων Σχολικής Βίας με ομιλήτρια την Καλλιόπη Κομνηνού, Κοινωνιολόγο στο Κ.Π.

Μοιραστείτε το άρθρο

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Διαβάστε άλλες ανακοινώσεις της "Σχεδίας"

20220413_090108
Νέα

Eργαστήρια με θέμα την αυτοεκτίμηση

Δύο εργαστήρια με θέμα την αυτοεκτίμηση πραγματοποίησε το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» στους μαθητές της Α΄ τάξης του 9ου Γυμνασίου, στις 6 και 13 Απριλίου 2022.

omadesgonewn
Νέα

Ομάδα Γονέων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ανατολής

Το Κ.Π. «Σχεδία» ξεκίνησε την  Τετάρτη 30 Μαρτίου, την υλοποίηση Ομάδας Γονέων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ανατολής,  με διά ζώσης συναντήσεις στον χώρο του σχολείου. Σκοπός της ομάδας, η οποία θα ολοκληρωθεί σε 7 εβδομαδιαίες συναντήσεις, είναι

EKDILOSI-EFIVEIA-2022-04-09-prosklisi
Νέα

Εκδήλωση για την εφηβεία από τους Συλλόγους Γονέων τεσσάρων Γυμνασίων με τη συμμετοχή της “Σχεδίας”

Την πρωτοβουλία διοργάνωσης για την τρέχουσα σχολική χρονιά, δύο εκδηλώσεων που αφορούν εφήβους μαθητές και τους γονείς τους και τη ζωή τους στο περιβάλλον του

bullying
Νέα

Παρεμβάσεις για την πρόληψη σχολικού εκφοβισμού στο 7ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022 οι παρεμβάσεις για την πρόληψη σχολικού εκφοβισμού στο 7ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.  Οι παρεμβάσεις αυτές έγιναν σε συνεργασία με ομάδα εκπαιδευτικών  και τη διεύθυνση

26510 25595