Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας η 6η Μαρτίου

Το Κ.Π. υλοποιεί σταθερά προγράμματα και δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού  μαθητών/τριών. Έως σήμερα υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε μαθητές στο 4ο και 5ο ΓΕΛ, στο 6ο ΕΠΑΛ, στο ΓΕΛ Κατσικά και στους εκπαιδευτικούς του 8ου Γυμνασίου και 3ου  ΓΕΛ, ενώ σχεδιάζονται μια σειρά από ανάλογες δράσεις και σε άλλα σχολεία.

Η επιθετική συμπεριφορά έχει σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές επιπτώσεις στα παιδιά-θύματα με μακροπρόθεσμα καταστρεπτικά αποτελέσματα στη συναισθηματική τους ανάπτυξη. Παρουσιάζουν χαμηλό αυτοσεβασμό και αυτοεκτίμηση, αρνητική αξιολόγηση του εαυτού, υψηλά επίπεδα μοναξιάς, κατάθλιψης, στενοχώριας και οίκτου για τον εαυτό τους. Σε αρκετές περιπτώσεις αναπτύσσουν συναισθήματα ανησυχίας, θυμού, σύγχυσης και εκδικητικότητας.

 Τα παιδιά θύματα έχουν λίγους φίλους,   νιώθουν ντροπιασμένα και ταπεινωμένα και σε ορισμένες περιπτώσεις επιλέγουν να αλλάξουν σχολείο για να «δραπετεύσουν» από τα επιθετικά παιδιά. Παρουσιάζουν συμπεριφορές αποφυγής και απόσυρσης από το σχολείο, έλλειψη ενδιαφέροντος για το σχολείο και τις δραστηριότητές του και χαμηλές επιδόσεις. 

Τα αποτελέσματα της θυματοποίησης μάλιστα, μπορούν να διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής  τους αφήνοντας συχνά στα θύματα μακράς διαρκείας συναισθηματικά σημάδια.

Σύμφωνα με  Πανελλήνια έρευνα του Υπουργείου Παιδείας (2015 – 2016), 36%  των μαθητών φαίνεται  να έχει βρεθεί  σε θέση θύματος  με ένα 5% να απαντά ότι έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση συχνά ή και πολύ συχνά.

afisa
Αφίσα από μαθητές του 6ου ΕΠΑΛ στο πλαίσιο προγράμματος για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού με συντονίστρια την Κοινωνιολόγο στο Κ.Π. Καλλιόπη Κομνηνού .
katsika
Μαθητές και των τριών τάξεων του ΓΕΛ Κατσικά, που συμμετείχαν διαδοχικά την Παρασκευή 4.03.2022, σε εκδηλώσεις ενημέρωσης του σχολείου, για τη διαχείριση φαινομένων Σχολικής Βίας με ομιλήτρια την Καλλιόπη Κομνηνού, Κοινωνιολόγο στο Κ.Π.

Μοιραστείτε το άρθρο

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Διαβάστε άλλες ανακοινώσεις της "Σχεδίας"

Νέα

Δυναμικό παρών της «Σχεδία» στη 13η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης

Δυναμικό παρών έδωσε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ιωαννίνων «Σχεδία» στη 13η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης με θέμα

Νέα

Βιωματικά εργαστήρια με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής

Ως ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και σημαντικά αξιολόγησαν οι μαθητές τμημάτων του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής τα βιωματικά εργαστήρια με θέμα την ενδοσχολική βία, τα οποία συντόνισαν

Νέα

Εισήγηση για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας στο Ιερατικό Συνέδριο της Μητρόπολης Κόνιτσας

Η αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας βρέθηκε στο επίκεντρο του καθιερωμένου Ιερατικού Συνεδρίου της Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, στο οποίο συμμετείχε με εισήγηση

Νέα

Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση στο Γρεβενίτι για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου

Το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» έκανε… ποδαρικό στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Μορφωτικού Αναπτυξιακού Συλλόγου (ΜΑΣ) Γρεβενιτίου. Μετά από πρόσκληση του Συλλόγου και σε συνεργασία με την

26510 25595