Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας η 6η Μαρτίου

Το Κ.Π. υλοποιεί σταθερά προγράμματα και δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού  μαθητών/τριών. Έως σήμερα υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε μαθητές στο 4ο και 5ο ΓΕΛ, στο 6ο ΕΠΑΛ, στο ΓΕΛ Κατσικά και στους εκπαιδευτικούς του 8ου Γυμνασίου και 3ου  ΓΕΛ, ενώ σχεδιάζονται μια σειρά από ανάλογες δράσεις και σε άλλα σχολεία.

Η επιθετική συμπεριφορά έχει σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές επιπτώσεις στα παιδιά-θύματα με μακροπρόθεσμα καταστρεπτικά αποτελέσματα στη συναισθηματική τους ανάπτυξη. Παρουσιάζουν χαμηλό αυτοσεβασμό και αυτοεκτίμηση, αρνητική αξιολόγηση του εαυτού, υψηλά επίπεδα μοναξιάς, κατάθλιψης, στενοχώριας και οίκτου για τον εαυτό τους. Σε αρκετές περιπτώσεις αναπτύσσουν συναισθήματα ανησυχίας, θυμού, σύγχυσης και εκδικητικότητας.

 Τα παιδιά θύματα έχουν λίγους φίλους,   νιώθουν ντροπιασμένα και ταπεινωμένα και σε ορισμένες περιπτώσεις επιλέγουν να αλλάξουν σχολείο για να «δραπετεύσουν» από τα επιθετικά παιδιά. Παρουσιάζουν συμπεριφορές αποφυγής και απόσυρσης από το σχολείο, έλλειψη ενδιαφέροντος για το σχολείο και τις δραστηριότητές του και χαμηλές επιδόσεις. 

Τα αποτελέσματα της θυματοποίησης μάλιστα, μπορούν να διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής  τους αφήνοντας συχνά στα θύματα μακράς διαρκείας συναισθηματικά σημάδια.

Σύμφωνα με  Πανελλήνια έρευνα του Υπουργείου Παιδείας (2015 – 2016), 36%  των μαθητών φαίνεται  να έχει βρεθεί  σε θέση θύματος  με ένα 5% να απαντά ότι έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση συχνά ή και πολύ συχνά.

afisa
Αφίσα από μαθητές του 6ου ΕΠΑΛ στο πλαίσιο προγράμματος για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού με συντονίστρια την Κοινωνιολόγο στο Κ.Π. Καλλιόπη Κομνηνού .
katsika
Μαθητές και των τριών τάξεων του ΓΕΛ Κατσικά, που συμμετείχαν διαδοχικά την Παρασκευή 4.03.2022, σε εκδηλώσεις ενημέρωσης του σχολείου, για τη διαχείριση φαινομένων Σχολικής Βίας με ομιλήτρια την Καλλιόπη Κομνηνού, Κοινωνιολόγο στο Κ.Π.

Μοιραστείτε το άρθρο

Διαβάστε άλλες ανακοινώσεις της "Σχεδίας"

Αρθρογραφία

Το κοινωνικό φαινόμενο της εξάρτησης

Γράφει η Ανδρομάχη Μπούνα- Βάιλα, Διδάκτωρ Κοινωνιολόγος, Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Ιωαννίνων   Η εξάρτηση θεωρείται παραδοσιακά ως ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο,

26510 25595