«Συνδεόμαστε με ασφάλεια… δεν αποσυνδεόμαστε από τη ζωή!»

Με το μήνυμα «Συνδεόμαστε με ασφάλεια… Δεν αποσυνδεόμαστε από τη ζωή» συμμετέχει το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» στην καμπάνια με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID), που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 7 Φεβρουαρίου από το κοινό δίκτυο Insafe/INHOPE των Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου στην Ευρώπη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την προώθηση της ασφαλούς και θετικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων.
Κατά την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, εκατομμύρια άνθρωποι ενώνονται για να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές στο διαδίκτυο, να ευαισθητοποιηθούν και να ενθαρρυνθούν να αξιοποιούν με ασφάλεια και υπευθυνότητα τις δυνατότητές του, με το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» να αποτελεί έναν κρίκο σε αυτή την αλυσίδα ευαισθητοποίησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Πανελλήνιας έρευνας στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές» το 2019, που διεξήχθη από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), σε παιδιά ηλικίας 16,17 και 18 ετών, τα ποσοστά ενασχόλησης, τόσο με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια όσο και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμφανίζονται υψηλά, όπως υψηλά εμφανίζονται και τα ποσοστά στις αντίστοιχες Κλίμακες Προσκόλλησης. Οι έφηβοι στα Γιάννενα, ωστόσο, καταγράφουν χαμηλότερα ποσοστά συγκριτικά με έφηβους σε άλλες περιοχές της χώρας, σε όλους τους δείκτες.
Πιο αναλυτικά, ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τουλάχιστον για 2 ώρες καθημερινά, αναφέρει το 17,3% των εφήβων (30% τα αγόρια, 5,3% τα κορίτσια), με το αντίστοιχο ποσοστό στα Γιάννενα να είναι 10,2%. Ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, για τουλάχιστον 2 ώρες τα Σαββατοκύριακα, αναφέρει το 32.9% (56,2%, τα αγόρια, 10,7% τα κορίτσια) με το αντίστοιχο ποσοστό στα Γιάννενα να είναι 22,2%. Υψηλά ποσοστά της τάξης του 16,5% των εφήβων (25,7% τα αγόρια, 7,6% τα κορίτσια) καταγράφονται και στην Κλίμακα Προσκόλλησης στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Στα Γιάννενα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 10,7%. Με την αύξηση της ηλικίας, ωστόσο, μειώνεται το ποσοστό των εφήβων που αναφέρουν ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια, τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα.
Σε σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενασχόληση για τουλάχιστον 4 ώρες καθημερινά, αναφέρει το 35,3% (αγόρια 30,2%, κορίτσια 40,2%) με το αντίστοιχο ποσοστό στα Γιάννενα να είναι 26,7%, ενώ ενασχόληση για τουλάχιστον 4 ώρες τα Σαββατοκύριακα αναφέρει το 58,7% (αγόρια 51,8%, κορίτσια 63,5%), με το αντίστοιχο ποσοστό στα Γιάννενα να είναι 50,9%. Ταυτόχρονα, υψηλά ποσοστά, που φτάνουν στο 41,4%, καταγράφονται στην Κλίμακα Προσκόλλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (35,8% στα αγόρια, 46,9% στα κορίτσια). Το αντίστοιχο ποσοστό στα Γιάννενα είναι 30,2%.
Τα παραπάνω ποσοστά, σύμφωνα με τα συμπεράσματα ποσοτικής και ποιοτικής έρευνας που έγινε από την Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και από τη γραμμή «Υποστηρίζω», που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Παν. & Αγλ. Κυριακού», φαίνεται ότι μετά την πανδημία αυξήθηκαν. Έτσι, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, σχεδόν διπλασιάστηκε ο εθισμός των εφήβων στο διαδίκτυο λόγω των lockdown, με τις διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου να αγγίζουν το 50% και τη σοβαρή συμπεριφορά εξάρτησης να αγγίζει έως και το 15%.
Τα στοιχεία αυτά τονίζουν την ανάγκη για εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης στο σχολείο με στόχο την κατάλληλη καθοδήγηση και υποστήριξη της οικογένειας και των νέων, ώστε να συνδεόμαστε με ασφάλεια, χωρίς να αποσυνδεόμαστε από τη ζωή. Το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» υλοποιεί σταθερά παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο σε μαθητές όσο και σε γονείς και εκπαιδευτικούς, ενώ το τελευταίο διάστημα πραγματοποίησε επιπλέον τρεις ημερίδες στη σχολική και ευρύτερη κοινότητα με θέμα την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Μοιραστείτε το άρθρο

Διαβάστε άλλες ανακοινώσεις της "Σχεδίας"

Νέα

Έντονο το αποτύπωμα δράσης το 2023

Συνολικά 8.366 άτομα προσέγγισε το 2023 Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία», στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του τόσο στη σχολική όσο

Νέα

Με τη Μ. Κεφάλα συνεχίστηκε ο κύκλος ενημέρωσης

Συνάντηση με την υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και βουλευτή Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα είχαν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας

26510 25595